Luidsprekers zijn letterlijk de laatste stap tussen de apparatuur en uw oren. Zij zetten het elektrische signaal van uw systeem om naar de geluidstrillingen die u kunt horen. Alle speakers in ons assortiment zijn speciaal ontworpen voor gebruik in de auto. In tegenstelling tot speakers in de woonkamer, worden auto speakers dagelijks bloot gesteld aan vocht, hitte, koude en trillingen.

Auto luidsprekers komen grofweg in twee variaties. De coaxspeaker en de composet.

Een coaxiaal bestaat als het ware uit twee speakers in een behuizing. De tweeter, die de hoge tonen voor zijn rekening neemt zit in het midden voor de woofer, die de lage tonen weergeeft. Vandaar de naam coaxiaal. Het voordeel van een coax speaker is dat ze snel te plaatsen zijn, er hoeft maar een speaker geplaatst te worden. Een nadeel is dat, met uitzondering van een aantal speciale types, de filtering zeer beperkt is. Een ander nadeel van de coax speaker is dat als deze bijvoorbeeld onder in de deur gemonteerd wordt het geluid van met name de tweeter makkelijk door, bijvoorbeeld een been, tegen gehouden wordt.

Bij een composet bestaat de speakerset uit meerdere losse speakers (componenten). Een aparte tweeter voor de hoge tonen en een losse speaker voor de midden en lage tonen. Composets voor de auto zijn er voornamelijk in twee types, 2-weg en 3-weg. Waarvan de 2-weg uitvoering veruit het meeste voorkomt. Het voordeel van een composet is dat in tegenstelling tot een coax speaker de tweeter los te plaatsen is. Waardoor deze hoger gemonteerd kon worden en zo minder door het lichaam afgeschermde wordt. Tevens is het zo dat bij de meeste composets een uitgebreider scheidingsfilter geleverd wordt. Een scheidings filter, of cross-over , zorgt ervoor dat het geluidssignaal gesplitst wordt. Zo worden de hoge tonen naar de tweeter gestuurd en de lage tonen naar de woofer. Dit heeft als voordeel dat de speakers alleen die signalen te verwerken krijgen waar ze voor zijn bedoelt. Dit resulteert in een veel rustiger klankbeeld met een hogere belastbaarheid.

luidsprekers